Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Amazonepapegaai

Algemeen

Er bestaan ongeveer dertig soorten amazone-papegaaien. Een aantal van deze soorten wordt in Nederland gekweekt; de bekendste zijn de geelvoorhoofd-, de blauwvoorhoofd-, de oranjevleugel- en de geelwangamazone. Sommige soorten, zoals de geelnekamazone en de dubbele geelkopamazone, zijn ernstig bedreigd en er is een vergunning nodig om ze te mogen houden. Voor de andere soorten heeft u geen vergunning nodig, maar bij aankoop moet u wel CITES papieren krijgen. Voor meer informatie over CITES: klik hier

geelvoorhoofd amazone        blauwvoorhoofd amazone       geelwangamazone

 licg x parkiet
Voor geslachtsbepaling bij amazonepapegaaien is een DNA-test nodig: het is aan de buitenkant niet te zien. Amazonepapegaaien zijn geslachtsrijp op een leeftijd van drie tot vijf jaar. De broedperiode begint in Nederland rond april en dan kunnen vooral de mannetjes agressief gedrag gaan vertonen. De meest stabiele amazonepapegaaien zijn tot een leeftijd van ongeveer 13 weken door de ouders zelf in samenwerking met de kweker grootgebracht: de jongen zijn dan zelfstandig.
Amazonepapegaaien kunnen 70 tot 80 jaar oud worden

Huisvesting

Amazonepapegaaien kunnen in een koppel of groep zowel binnenshuis als buitenshuis in een volière worden gehouden. Een volière moet voorzien zijn van een tochtvrij en liefst ook verwarmd binnenverblijf. Als zitstokken zijn natuurlijke takken van verschillende diktes zeer geschikt. De bodem kan bedekt worden met metselzand. De afmeting van de huisvesting is afhankelijk van het aantal dieren dat wordt gehouden maar voor een koppel voldoet een verblijf van 200x200x90 cm.

Wie amazonepapegaaien binnenshuis wil houden kan het beste kiezen voor 2 mannetjes: als een mannetje en een vrouwtje (pop) een koppel vormen kunnen ze agressief worden naar hun verzorger(s) en poppen kunnen ten opzichte van elkaar erg onverdraagzaam zijn. Omdat amazonepapegaaien  elkaars schreeuwgedrag kunnen versterken, wordt soms aanbevolen één amazonepapegaai samen te houden met een andere soort, bijvoorbeeld een grijze roodstaart of een pionus. Huisvest twee papegaaien in het begin eerst in een aparte kooi van minimaal 50x80x100 cm met in iedere kooi tenminste twee zitsokken. Als de dieren goed met elkaar overweg kunnen, kunnen ze samen worden gehuisvest in een kamervolière van 80x100x150 cm.

De bodembedekking kan bestaan uit stuifvrije kattenbakkorrels, zeoliet, beukensnippers of schelpenzand. Zorg ook voor voldoende speelgoed, zoals bijvoorbeeld een klimboom in de woonkamer (foto boven) en voerspeeltjes/-puzzels.
Douche of sproei de vogels regelmatig en zorg voor badgelegenheid.

Voeding

Amazonepapegaaien kunnen het beste gevoerd worden met pellets (bijvoorbeeld Harrison’s), af en toe aangevuld met vruchten (geen avocado, want giftig!), groenten, zaden en noten. Voer ze ’s ochtends en ’s avonds voor het slapen. Het Harrisson's voer is er in allerlei soorten en maten.

harrisson bird voer

Ziekten

Een gezonde amazone is alert en levendig. Bij gezonde vogels is de ontlasting vrij stevig, grijsgroen met wit. Oude vogels zijn vaak herkenbaar doordat ze magerder zijn. Een zieke amazone zal niet gauw laten zien dat hij ziek is: het zijn prooidieren, en je kwetsbaar tonen is vragen om gegrepen te worden door een roofdier. Wanneer een zieke amazone ‘bol’ gaat zitten, is het meestal al te laat.|

Wie amazonepapegaaien houdt, doet er goed aan ze jaarlijks te laten checken door een dierenarts.

Een dof verenkleed kan op een slechte conditie wijzen. Gele ontlasting kan wijzen op leverproblemen, iets wat bij deze vogels wel eens voor kan komen wanneer ze jarenlang alleen maar zaad hebben gegeten.

Ziekten kunnen o.a. worden veroorzaakt door virussen. Het polyomavirus veroorzaakt polyoma, ook wel kruipersziekte genoemd. Bij de lichte vorm groeien jonge vogels slecht. Ze krijgen een opgezette buik en de lever wordt aangetast. Bij de heftige vorm kunnen de dieren plotseling sterven.

Het circovirus veroorzaakt de beruchte PBFD (snavel- en veerrotziekte). Hierbij verliezen de vogels ineens hun veren en er komen afwijkende veren voor in de plaats. Ook komen snavelafwijkingen voor. Het afweersysteem wordt aangetast en er kunnen allerlei complicaties optreden. Bij aanschaf dient een vogel dan ook getest te zijn, wanneer hij de afgelopen jaren in contact geweest is met andere vogels.

Papegaaienziekte (psittacose) wordt veroorzaakt door een Chlamydia bacterie. Symptomen lijken op verkoudheidsverschijnselen zoals een loopneus, moeilijk ademen en ontstoken ogen.

Bij amazonepapegaaien komt ook wel KDS voor, het Kliermaag-dilatatiesyndroom, veroorzaakt door een virus. Hierbij worden de zenuwen die het maagdarmkanaal besturen, aangetast.

Een andere ziekte is aspergillosis, een luchtwegaandoening veroorzaakt door schimmels. Door verminderde weerstand kunnen vogels deze ziekte oplopen.\

Darminfecties kunnen het gevolg zijn van schimmels of bacteriën. Pas op dat u geen oud of beschimmeld fruit of ander voer in de kooi laat liggen.|

Vogels kunnen niet tegen de damp van sterk verhitte pannen met anti-aanbaklaag (PTFE), ze kunnen hieraan overlijden. De kooi mag dus niet in de keuken staan, maar denk ook aan bijvoorbeeld gourmetpannetjes! Ook andere dampende stoffen zoals schoonmaakmiddelen, geurkaarsen, deodorant of vlooienspray kunnen schadelijk zijn voor vogels.

Sommige ziekten, zoals de papegaaienziekte, behoren tot de zogenaamde zoönosen: ze zijn ook op mensen overdraagbaar.

 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten