Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Baardagaam

Algemeen

baardagaam Baardagaam bijsluiter

Dit reptiel leeft voornamelijk op de grond, maar kan ook klimmen. Baardagamen zijn overdag actief en regelen hun lichaamstemperatuur aan de hand van de omgevingstemperatuur: opwarmen in de zon (lamplicht), afkoelen in de schaduw (soms met daarbij een opengesperde bek).
Wanneer baardagamen goed doorvoed zijn, kunnen ze al op een leeftijd van zes maanden geslachtsrijp zijn. De gemiddelde leeftijd waarop geslachtsrijpheid wordt bereikt is echter een jaar.

baardagaam met open bek

Geslachtsbepaling is bij jonge baardagamen erg moeilijk. Bij oudere dieren is het wat gemakkelijker. Onder de staart zijn bij mannetjes twee bultjes zichtbaar, bij vrouwtjes één.  Mannetjes hebben verder een bredere kop en zijn zwaarder gebouwd.
Mannetjes zullen bij opwinding hun baard opzetten, die daarbij zwart verkleurt (zie hieronder). Vrouwtjes kunnen ook hun baard opzetten, maar doen dat zeer zelden. Mannetjes veroveren vrouwtjes door hun baard op te zetten en met de kop te knikken. In antwoord daarop zal een paringsbereid vrouwtje met een voorpoot zwaaien.
Doordat vrouwtjes sperma kunnen opslaan in hun lichaam, kunnen uit één paring meerdere legsels voortkomen. Een legsel bestaat in het algemeen uit tien tot dertig eieren die in een ondiep hol worden gelegd. Na 50 tot 75 dagen komen de jongen uit het ei. Baardagamen worden gemiddeld zeven tot vijftien jaar oud. 

Huisvesting

Baardagamen kunnen zowel alleen (liefst een mannetje, bij een vrouwtje kan stress ontstaan doordat ze niet kan paren) als in groepen (vrouwtjes, of mannetje en vrouwtje (N.B. wel eileg, vrouwtje kan gestresst raken door herhaalde pogingen tot paring, mannetjes gaan vechten!)) worden gehouden.

De minimale afmetingen van een terrarium voor de huisvesting van één baardagaam zijn 100 x 40 x 40 centimeter (breedte x diepte x hoogte). Het terrarium moet goed geventileerd en tochtvrij zijn. Er moeten voldoende schuilplaatsen en een ondiep waterbad aanwezig zijn. De dieren moeten dagelijks met water besproeid worden. Gebruik hiervoor een plantenspuit. Als bodembedekking wordt vaak zand of kunstgras gebruikt. Verdere aankleding kan bestaan uit bijvoorbeeld plastic planten.
Om te zorgen dat de baardagaam vitamine D aan kan maken is het gebruik van UV(B) lampen noodzakelijk. Deze lampen moeten regelmatig worden vervangen, omdat bij het gebruik de hoeveelheid UV(B)-straling geleidelijk afneemt tot nul. Warmtespots moeten zorgen voor de juiste temperatuur. Deze spots mogen niet verspreid door het terrarium zijn geplaatst, maar aan één kant: zo ontstaat een warme zijde (overdag 32 tot 35 graden Celsius) en een koelere (ongeveer 25 graden Celsius). Onder de spots moeten voldoende elementen zijn waarop de baardagaam kan zonnen (bijvoorbeeld een dikke tak). De temperatuur mag er oplopen tot boven de 40 graden, maar er mag nóóit direct contact met de spots mogelijk zijn (brandwonden!). De nachttemperatuur moet 17 tot 18 graden Celsius zijn.

Baardagamen houden een winterrust van ongeveer acht weken. In die periode zijn de dieren minder actief en eten ze weinig tot niets. Om baardagamen in winterrust te laten gaan moet de temperatuur geleidelijk verlaagd worden tot 20 tot 25 graden Celsius overdag en 15 tot 20 graden Celsius ’s nachts. Na afloop van de winterrust moet de temperatuur ook weer geleidelijk worden opgebouwd.

Voor meer gedetailleerde informatie over terrariumtechniek: klik hier.

 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten