Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Boa constrictor

Algemeen

Er zijn vele ondersoorten, maar de Boa constrictor imperator uit Suriname (Surinaamse roodrug) wordt het meest als huisdier gehouden. Deze ondersoort heeft een vrij rustig karakter en wordt ongeveer 2.50 meter lang. De wildkleur van de boa constrictor bestaat voornamelijk uit bruintinten, er worden echter ook albino, zalm en pastel slangen gekweekt.

boa constrictor

licg x groene

De boa constrictor valt onder CITES bijlage II: bij aan- of verkoop moeten CITES-papieren worden overhandigd aan de nieuwe eigenaar. Voor meer informatie over CITES: klik hier

Boa’s zijn ’s nachts actief. De jacht vindt dientengevolge ook tijdens de nacht plaats. Wilde boa’s vangen gemiddeld eens in de twee maanden een prooi. Ze wachten rustig af tot er een prooi langskomt, de slang draait zich eromheen en verstikt zo zijn slachtoffer, dat vervolgens in zijn geheel wordt doorgeslikt. Na een maaltijd trekt een boa zich een aantal weken terug om de prooi te verteren en zelf te vervellen. Boa’s vervellen gemiddeld vijf tot zeven keer per jaar.

Aan het uiterlijk van een boa is moeilijk te zien of het gaat om een mannetje of een vrouwtje. Mannetjes zijn meestal wat kleiner dan vrouwtjes en hebben een bredere staartwortel. Het geslacht is alleen met zekerheid te bepalen door te sonderen. Vaak wordt dit al door de kweker gedaan.

Vrouwelijke boa’s kunnen sperma in hun lichaam opslaan en zo de bevruchting uitstellen. Daardoor is de tijd tussen de paring en de geboorte van de jongen variabel. Boa’s broeden de eieren in hun lichaam uit, wat tenminste 120 dagen duurt. De eieren hebben een dun vlies dat bij de geboorte openscheurt. Eén worp kan bestaan uit 15 tot wel 60 jongen.

Boa constrictors worden gemiddeld 20 jaar oud.

Huisvesting

De boa constrictor is van nature solitair levend en wordt daarom ook in gevangenschap bij voorkeur alleen gehouden. De grootte van het terrarium moet passen bij de lengte van de slang. Een goede vuistregel is: breedte tweederde van de lengte van de slang, diepte de helft van de lengte van de slang en hoogte een meter tot driekwart van de lengte van de slang.


In het terrarium mogen een schuilplaats (bijvoorbeeld een grote omgekeerde plantenpot), een waterbad (zo groot dat de slang er in zijn geheel in kan liggen) en enkele klimtakken niet ontbreken. Als bodembedekking zijn kranten, schors of turfstrooisel geschikt.

De verlichting in het terrarium mag zo’n twaalf uur per dag branden. De temperatuur in het terrarium mag overdag aan de warme zijde 35 graden Celsius zijn en aan de koele 22 graden Celsius. De minimum temperatuur voor de nacht is 20 graden Celsius. De vochtigheid moet tussen de 60 en 85 procent liggen.

Voor meer informatie over terrariumtechniek: klik hier.

Voeding

Boa’s kunnen worden gevoerd met ratten, muizen en kuikens. De grootte van de prooi moet echter wel passen bij de grootte van de slang. De voorkeur gaat uit naar dode prooien: daar is gemakkelijker aan te komen, de slang kan niet worden beschadigd door het prooidier en u loopt minder kans dat uw hand wordt aangezien voor prooi. Voer altijd met een voedertang en zorg ervoor dat de slang geen bodembedekking binnen kan krijgen (plank op de bodem van het terrarium tijdens voertijd of voeren in een andere kale bak). Breng diepgevroren prooidieren voor voedering altijd eerst op kamertemperatuur door ze in de koelkast te laten ontdooien of door ze in een plastic zakje in warm water te leggen (niet in de magnetron!).

Jonge boa’s moeten één keer per week worden gevoerd, volwassen dieren eens per week tot eens per maand, afhankelijk van de grootte van de prooi en de soort boa.

Ziekten

Veel voorkomende aandoeningen bij de boa constrictor zijn vervellingsproblemen, bacteriële, mijt-  en schimmelinfecties van de huid, worminfecties, mondrot en infecties van de luchtwegen. Vaak ligt de primaire oorzaak van deze problemen in het klimaat en de hygiëne in het terrarium.

Inclusion Body Disease is een besmettelijke ziekte, waarbij de slang eerst zenuwverschijnselen vertoont en kort daarna doodgaat. Behandeling is niet mogelijk.

nog meer informatie over het houden van Boa contrictors? klik hier

 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten