Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Cavia

Algemeen

Cavia’s worden gemiddeld 4 tot 8 jaar oud. Ze hebben doorgroeiende tanden en kiezen. Ze zijn vooral actief in de ochtend- en avondschemering. Mannetjes worden beertjes genoemd, vrouwtjes zeugjes. Cavia’s kunnen al vruchtbaar zijn vanaf een leeftijd van 5 weken. Beertjes kunnen gecastreerd worden vanaf een leeftijd van 2 maanden. Als u een nestje wilt, is het belangrijk om een zeugje haar eerste nestje te laten krijgen als ze ongeveer 5 maanden oud is. Als u te lang wacht groeien de twee bekkenhelften vast en kan het zeugje mogelijk niet meer op een natuurlijke manier jongen krijgen.

caviaslicg x cavia
 

Huisvesting

Cavia’s zijn groepsdieren; ze kunnen het beste gehouden worden in groepjes van één of meerdere zeugjes met eventueel een (gecastreerd) beertje.

Cavia’s kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Wanneer u uw cavia’s buiten wilt houden, is het belangrijk dat ze een wind- en waterdicht hok hebben, met een dikke laag bodembedekking (hennepvezel en hooi zijn ideaal). Laat de cavia’s in het voorjaar naar buiten gaan, zodat ze langzaam kunnen wennen aan de koudere buitentemperatuur. Als het een paar dagen vriest, is het verstandig om het hok bijvoorbeeld in de schuur te zetten. Let bij warm zomerweer op dat de cavia’s schaduw hebben en dat het niet te warm wordt in het hok (niet warmer dan 26 graden Celsius)

cavia huisvesting x
 

Voeding

De voeding van cavia’s dient te bestaan uit hooi, aangevuld met ongeveer 20 g droogvoer per dier per dag. Let erop dat het droogvoer speciaal bestemd is voor cavia’s (bijvoorbeeld Supreme Science Selective cavia); cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en daarom wordt het aan de voeding toegevoegd. Let wel op dat het vitamine C gehalte na de uiterste houdbaarheidsdatum niet meer voldoende is. Tussendoor kunt u uw cavia af en toe verwennen met wat groenvoer (bijvoorbeeld andijvie, boerenkool, paardebloemblad, weegbree, gras, witlof en wortel) en fruit (bijvoorbeeld stukje appel of sinaasappel).

Ziekten

Veel voorkomende aandoeningen bij cavia’s zijn jeuk (vaak luizen, schimmels of mijten), gebitsproblemen, vitamine C tekort (uit zich vaak in pijn bij bewegen) en diarree (ten gevolge van parasieten, verkeerde voeding of darmontstekingen).
 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten