Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Fret

Algemeen

Fretten behoren tot de marterachtigen. Het zijn echter geen uitgesproken nachtdieren. Ze slapen overdag veel, maar als ze wakker zijn, zijn ze erg actief en speels. Ze zijn het meest actief in de schemering.


lgp imgbijsluiter key stb ma q
Frettenpups mogen vanaf een leeftijd van 8 weken van hun moeder worden gespeend. Een vrouwtjesfret is voor het eerst vruchtbaar in het voorjaar dat volgt op het jaar van haar geboorte. Een mannetjesfret is seksueel actief van december tot juli. Hij krijgt dan een sterke lichaamsgeur en kan behoorlijk brutaal worden.

Wij adviseren zowel mannetjes als vrouwtjes te castreren door middel van een hormoonimplantaat. Niet-gecastreerde vrouwtjes die niet worden gedekt blijven permanent loops, waardoor ze erg ziek kunnen worden en dood kunnen gaan.
Fretten worden doorgaans 6 tot 10 jaar oud.

fret x

Huisvesting

Fretten zijn van nature solitaire (alleenlevende) dieren; ze kunnen dus alleen worden gehouden, maar ook groepjes van maximaal 5 dieren zijn een mogelijkheid.
Fretten kunnen zowel binnen als buiten worden gehouden. Voor een binnenhok volstaat een vloeroppervlak van minimaal twee vierkante meter voor één of twee fretjes met een halve vierkante meter extra per volgende fret. Een goed buitenverblijf heeft minimaal 6 vierkante meter bodemoppervlak en een goed geïsoleerd nachthok.

Fretten raken snel oververhit en daarom dient het verblijf altijd uit de zon te staan. De bodem van het verblijf kan onbedekt blijven. Er moet wel een toiletbakje zijn met stofvrije en niet-klonterende vulling en een nestbox of andere slaapgelegenheid met doeken of lappen. Meerdere verdiepingen, hangmatten en ander speel- en klimmateriaal wordt door fretten zeer gewaardeerd. Fretten raken voldoende energie kwijt als ze 2 uur per dag vrij kunnen bewegen. Pas wel op dat fretten ontsnappingskunstenaars zijn en denk om de veiligheid.

frettenkooi x

Voeding

Fretten kunnen het beste gevoerd worden met een speciaal pelletvoer voor fretten. Kittenbrokjes zijn een alternatief.

Ziekten


Om gezondheidsproblemen vroegtijdig te ontdekken en direct goed aan te pakken, is een jaarlijkse gezondheidscontrole onontbeerlijk. Kaalheid, jeuk, omvallen, verminderde activiteit, gewichtsverlies, braken, diarree, slecht eetlust, een gespannen buik, achterhandzwakte en hoesten zijn alarmsignalen die op ziekten kunnen wijzen.

 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten