Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Gebitsproblemen konijn/cavia

Bij konijnen en de meeste knaagdieren groeien tanden en kiezen door. Normaal gesproken slijten tanden en kiezen doordat ze bij het knagen over elkaar schuren. Het is van belang om konijnen en knaagdieren voornamelijk ruwvoer (hooi) te geven, om het knagen en dus het slijten van tanden/kiezen te bevorderen

Bij een scheve kaakstand of een verkeerde aanleg van tanden en kiezen wordt het slijtageproces van tanden en kiezen verstoord en kunnen problemen ontstaan. Veel voorkomende problemen zijn haken op de kiezen die in tong of wang groeien en veel te lange snijtanden (foto hieronder links), die soms terugkrullen de mondholte in en zich daarbij zelfs in het verhemelte kunnen boren. Bij cavia’s kunnen haken op de kiezen een brug over de tong vormen (foto hieronder rechts). Het gevolg hiervan is dat het dier problemen krijgt met eten en snel in conditie achteruit gaat.

Bij het wakkere dier kunnen we vrijwel altijd de snijtanden goed bekijken. Met een oorkijkapparaat voor honden en katten kunnen we vaak ook wel iets zeggen over de staat van de kiezen, maar om het gebit echt goed te kunnen bekijken moeten konijnen en knaagdieren onder narcose. In de meeste gevallen zullen we daarvoor een nieuwe afspraak maken en eventuele problemen direct verhelpen.

Te lange en/of afwijkend gevormde snijtanden kunnen ook bij het wakkere dier geslepen worden (NOOIT geknipt, want de tanden kunnen dan splijten). Indien dit frequent moet gebeuren (vaak iedere 4 tot 6 weken) kan het voor het dier een traumatische ervaring worden en adviseren wij de snijtanden geheel te laten verwijderen (uiteraard onder algehele narcose).

ndien een konijn of knaagdier haken op de kiezen heeft, moeten die zo snel mogelijk worden verwijderd. Wij gebruiken daarvoor speciale apparatuur en het dier gaat onder algehele narcose.

te lange snijtanden x      brug over de tong x


 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten