Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Geelwangschildpad

Algemeen

Geelwangschildpadden hebben gele strepen op de wangen en veel donkerbruine vlekken op de buik. Het schild is bruin van kleur met bij jongere dieren een opvallende tekening, die vervaagt wanneer ze ouder worden. Geelwangschildpadden worden tussen de 12 en 30 cm groot. Mannetjes zijn kleiner dan vrouwtjes met langere nagels en een langere dikkere staart. De geelwangschildpad kan zich zowel op het land als in het water voortbewegen. De dieren zijn overdag actief. ’s Avonds slapen ze in het water. Geelwangschildpadden houden een winterrust (minder actief, minder eten, dus anders dan winterslaap).

geelwangschildpad

Mannetjes zijn geslachtsrijp op een leeftijd van ongeveer drie tot vijf jaar, vrouwtjes als ze vijf tot zeven jaar zijn. Na de paring kan het vrouwtje het sperma bewaren, soms worden de eieren pas maanden later gelegd. Een vrouwtje kan meerdere legsels per jaar hebben. Het aantal eieren varieert tussen 5 en 25 stuks. Na 60 tot 80 dagen komen de eieren uit. De pasgeboren schildpadden zijn ongeveer drie centimeter lang. In het eerste jaar groeien ze gemiddeld drie centimeter.
Geelwangschildpadden kunnen een leeftijd van 30 tot 40 jaar bereiken. De levensduur wordt ondermeer beïnvloed door de huisvesting en de voeding.
 

Huisvesting

Geelwangschildpadden kunnen alleen of in groepen van meerdere soortgenoten met ongeveer gelijke grootte worden gehouden. Voor een koppel volwassen geelwangschildpadden moet het verblijf tenminste 120x50x50 cm groot zijn. Een kwart tot een derde hiervan moet het landgedeelte zijn. Beplanting is niet aan te raden aangezien geelwangschildpadden alleseters zijn. Voor een vrouwtje moet een deel van het landgedeelte bestaan uit zand om haar eieren in te leggen. In het watergedeelte moet de waterdiepte tenminste 40 cm zijn, het water moet gefilterd worden door een goede filterpomp en de watertemperatuur moet tussen 24 en 28 graden Celsius liggen. ’s Winters moet de watertemperatuur 2 à 3 graden Celsius lager liggen, maar de temperatuur mag nooit onder 18 graden Celsius komen. De omgevingstemperatuur moet ongeveer 2 graden Celsius hoger liggen dan de watertemperatuur. Gebruik op het landgedeelte een warmte- en UVB-lamp (voor de aanmaak van vitamine D). De schildpadden mogen zich niet kunnen branden aan de lampen. Verlichting kan het beste uitgeschakeld worden zodra het buiten donker wordt. Alleen ’s zomers kunnen geelwangschildpadden ook in een buitenvijver worden gehouden.

Voor meer informatie over terrariumtechniek: klik hier.

Voeding

Geelwangschildpadden kunnen het beste gevoerd worden met commerciële schildpaddenvoeding aangevuld met vitamines en mineralen. Een gevarieerde voeding doet deze dieren goed en daarom is het verstandig ze ook regelmatig vlees, vis, gevogelte, insecten, kattenbrokken (geen hondenbrokken!), (water)planten en groenten (bijvcoorbeeld andijvie, boerenkool, tomaat, liever geen sla i.v.m.kans op diarree) te geven.  Eierschalen en sepiaschelpen zorgen voor de inname van voldoende kalk.

Geelwangschildpadden moeten in het water gevoerd worden, omdat ze water nodig hebben om de voeding door te slikken. Voer ze ’s ochtends zodat ze de hele dag de tijd hebben om hun voedsel te verteren. Tot een leeftijd van een half jaar moeten geelwangschildpadden dagelijks gevoerd worden, vervolgens tot een leeftijd van 2 jaar 3 tot 4 keer per week en daarna 2 keer per week. Tijdens de winterrust moeten de dieren uiteraard beperkt gevoerd worden.

Ziekten

Geelwangschildpadden kunnen last hebben van parasieten zoals Salmonella en wormen. Een veel voorkomende ziekte is longontsteking, ontstaan door bacteriën, wormen, kou of tocht. Dit begint met een verkoudheid, die u kunt herkennen aan belletjes op de neus. Bij longontsteking kan de schildpad scheef gaan zwemmen. Andere veel voorkomende aandoeningen zijn schildrot, oogontsteking, en schildafwijkingen door bijvoorbeeld vitaminen- en mineralentekort . Vrouwtjes kunnen altijd eieren leggen, ook zonder mannetje. Wanneer het vrouwtje de eieren niet kan leggen, kan ze last van legnood krijgen.

 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten