Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Grasparkiet

Algemeen

Grasparkieten zijn papegaaiachtigen die inmiddels in allerlei kleuren zijn gekweekt. Meestal is aan de neusdoppen van een volwassen grasparkiet te zien of het gaat om een mannetje of een vrouwtje (pop). Bij de mannetjes zijn de neusdoppen blauw, bij de popjes bruin met buiten de broedperiode een blauwige waas eroverheen. Bij jonge grasparkieten hebben zowel de poppen als de mannetjes parelmoerkleurige, lichtbruine of lichtblauwe neusdoppen. Bij albino vogels en sommige andere kleurslagen is het verschil ook niet te zien. In die gevallen kan een DNA-test uitkomst bieden.

grasparkietlicg x parkiet

Grasparkieten worden geslachtsrijp op een leeftijd van negen á 10 maanden. Het popje legt om de dag een ei en meestal begint ze te broeden als er twee eieren gelegd zijn. Een compleet legsel bestaat in het algemeen uit vier tot vijf eitjes, soms legt een pop er echter wel negen.
Een goed verzorgde grasparkiet kan vijftien jaar oud worden.

Huisvesting

Grasparkieten zijn sociale dieren die het beste in groepen van even aantallen dieren kunnen worden gehouden. Zowel een binnen- als een buitenvolière is geschikt; een buitenvolière moet wel voorzien zijn van een tochtvrij en liefst verwarmd binnenverblijf. De minimale oppervlakte per paartje is één vierkante meter. In de volière moeten voldoende zitstokken (liefst natuurlijke takken) aanwezig zijn en als bodembedekking is metselzand geschikt.

Hoewel een volière zeker voorkeur geniet kunnen grasparkieten ook worden gehouden in een kooi met horizontale spijlen (klimgelegenheid!) in de woonkamer. Voor een paartje moet de kooi tenminste 60 x 53 x 55 centimeter groot zijn. Omdat het in onze woonkamer vaak veel te droog is voor grasparkieten moeten ze gelegenheid hebben een bad te nemen en moeten ze regelmatig gedoucht of besproeid worden. Speelgoed mag ook niet ontbreken; houten trapjes zijn bijvoorbeeld erg geschikt. Losvliegen in de kamer biedt ook goede afleiding; let wel op de veiligheid van de vogel. De bodembedekking kan bestaan uit stuifvrije kattenbakkorrels, zeoliet, beukensnippers, bodemmateriaal uit maïskorrel of schelpenzand.

Voeding

Grasparkieten moeten twee keer per dag gevoerd worden: ’s ochtends fruit, noten en groenten (géén avocado, want giftig) en ’s avonds vlak voor het slapengaan bij voorkeur pellets (compleet parkietenvoer) of eventueel zaden. Vogels hebben maagkiezel nodig om zaden in de maag te kunnen fijnmalen. Daarom dient dit om de week in een apart bakje te worden aangeboden. Een stuk sepia mag niet ontbreken; dit dient om de snavel aan te slijpen en als kalkbron. Aanzuring van het drinkwater met appelazijn remt bacteriegroei.

Ziekten

Gevreesde ziekten bij grasparkieten zijn:

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten