Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Griekse landschildpad

Algemeen

De Griekse landschildpad is de meest gehouden landschildpad in Nederland. Griekse landschildpadden hebben een rond schild, dat in kleur kan variëren van bruin tot zwart met gele vlekken. Het schild wordt donkerder van kleur naarmate de schildpad ouder wordt. Bij een goede verzorging kunnen Griekse landschildpadden wel 50 jaar oud worden. Ze worden gemiddeld ongeveer 20 centimeter groot en volwassen dieren hebben een lichaamsgewicht van ongeveer twee tot drie kilogram. Griekse landschildpadden zijn overdag actief en kunnen goed klimmen en graven. Ze hebben een relatief kleine bek, maar kunnen desondanks hard bijten. Voedsel maken ze eerst klein met hun voorpoten. Schildpadden kunnen het beste opgepakt worden met twee handen aan weerszijden van het schild ter hoogte van het midden. Voorzichtigheid is geboden bij jonge schildpadjes, want hun schild is nog vrij zacht en kan bij te hard knijpen beschadigd raken.

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is bij Griekse landschildpadden pas te zien vanaf een leeftijd van ongeveer drie jaar; mannetjes hebben een langere staart dan vrouwtjes en mannetjes hebben een gedeukt buikschild, terwijl dat van vrouwtjes  vlak is. Mannetjes zijn geslachtrijp na ongeveer drie tot vijf jaar, vrouwtjes op een leeftijd van vier tot zes jaar. Na de paring kunnen vrouwtjes zaad opslaan en tot wel vijf jaar later nog gebruiken om eieren te bevruchten. Ze leggen per keer één tot twaalf eieren. Het vrouwtje begraaft de eieren in het zand, maar bebroedt ze niet. Na ongeveer 2 maanden komen de eieren uit en de jongen zijn gelijk zelfstandig.

griekse landschildpad

Bezit van een Griekse landschildpad zonder CITES-certificaat is verboden. Meer informatie over CITES: klik hier

Huisvesting

Als er voldoende voedsel is kunnen Griekse landschildpadden in een groep worden gehouden. In de zomer kunnen ze buiten worden gehouden, in alle andere seizoenen binnen, in een terrarium. Voor een paartje volwassen dieren moet het terrarium minimaal drie vierkante meter groot zijn. De temperatuur in het terrarium moet overdag ongeveer 25 graden Celsius bedragen en ’s nachts ongeveer 18 graden Celsius. Overdag is een warmtespot nodig waaronder de temperatuur op ‘schildpadhoogte’ oploopt tot 35 á 40 graden Celsius. De ‘lichtbundel’ van de warmtespot moet samenvallen met die van een UV-lamp, aangezien schildpadden tijdens het zonnen UV-licht moeten opvangen om vitamine D aan te kunnen maken.

Alle schildpadden in het terrarium m oeten tegelijkertijd kunnen zonnen. Het terrarium moet verder tochtvrij zijn en als bodembedekking is een combinatie van (kunst)gras, zand, stenen en hout geschikt. Volwassen vrouwtjes hebben behoefte aan een gedeelte met vochtig los zand, zodat zij daar hun eieren in kunnen leggen.  Voedselresten en ontlasting moeten dagelijks uit het terrarium verwijderd worden en de bodembedekking moet eens per week worden vervangen.

Als Griekse landschildpadden ’s zomers in een buitenverblijf worden gehuisvest moeten ze geleidelijk aan de buitentemperatuur gewend worden. Er moeten veel plekken zijn, waar ze zich kunnen warmen in de zon, maar ook voldoende plekken waar ze beschut zijn tegen de wind. Daarnaast hebben ze een verwarmd schuilhok nodig, bijvoorbeeld een glazen kastje met de ingang gericht naar het zuidoosten zodat de ochtendzon naar binnen kan schijnen. Om te voorkomen dat de schildpadden ontsnappen moet de omheining tenminste 50 centimeter in de grond worden ingegraven en boven de grond moet de omheining glad zijn met een naar binnen overhangende bovenkant of het gehele buitenverblijf moet met gaas worden overdekt. De omheining moet minstens twee keer zo hoog zijn als de lengte van het schild van de grootste schildpad.

Gezonde, goed gevoede volwassen dieren kunt u ’s winters een winterslaap laten houden. In het wild duurt een winterslaap ongeveer vier maanden, van november tot en met februari. Om de schildpad in winterslaap te laten gaan moet de temperatuur geleidelijk (over een periode van enkele weken) verlaagd worden tot 5 graden Celsius en moet er gestopt worden met voeren. Tijdens de winterslaap moeten schildpadden een leeg maagdarmkanaal hebben om te voorkomen dat achtergebleven voedselresten gaan rotten en de schildpad ernstig ziek maken. Dit is te bereiken door de schildpad, als hij/zij eenmaal gestopt is met eten een paar keer te baden in lauw water, waardoor het lozen van ontlasting wordt gestimuleerd. Als de schildpad in winterslaap is moet de temperatuur constant worden gehouden (nooit onder het vriespunt!). Dit gaat het beste door de schildpad(den) in een krat of kist met voldoende isolatiemateriaal (bijvoorbeeld bladeren of stro) in een  koelkast of kelder te plaatsen. Er moet regelmatig gecontroleerd worden of de dieren niet vroegtijdig wakker zijn geworden en of ze niet teveel zijn afgevallen. Om ze weer wakker te laten worden, wordt de temperatuur over een periode van tenminste twee weken weer geleidelijk verhoogd naar de oorspronkelijke temperatuur. Om het maagdarmkanaal te stimuleren en de vochthuishouding weer op peil te brengen kunnen de dieren opnieuw worden gebaad in lauw water.

Voor meer informatie over terrariumtechniek: klik hier.

Voeding

Griekse landschildpadden kunnen het beste gevoerd worden met een commercieel schildpaddenvoer aangevuld met verse groenten (bijvoorbeeld witlof, andijvie, géén avocado) en fruit ( bijvoorbeeld appel zonder pitten!, banaan, niet teveel zoet fruit) en geweekte kattenbrokjes (dit laatste ongeveer 10% van totale dieet). Schildpadden, vooral eierleggende vrouwtjes, moeten voldoende calcium binnenkrijgen; daarvoor kan sepia worden gegeven.

Griekse landschildpadden moeten dagelijks gevoerd worden en het voer kan het beste aangeboden worden op een voerplateau zodat de dieren geen bodembedekking binnenkrijgen.

Ziekten

Een zieke schildpad is te herkennen aan bijvoorbeeld een vieze neus of bek, afwijkende ontlasting, beschadigingen aan huid en/of schild, verminderde of geen eetlust of verminderde activiteit. Veel voorkomende aandoeningen bij schildpadden zijn aandoeningen van longen en luchtwegen, schildrot en infecties (onder andere Salmonella, wormen en andere parasieten).

 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten