Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

 

Grijze roodstaartpapegaai

Algemeen

De grijze roodstaartpapegaai is afkomstig uit Afrika en kent twee ondersoorten: de Congo- (foto links) en Timneh (foto rechts) grijze roodstaart-papegaai. De Congo grijze roodstaart is iets groter dan de Timneh variant en is anders gekleurd. Die kleurverschillen ziet u in onderstaande tabel.

grijzeroodstraat congo               grijzeroodstraat timneh             
licg x parkiet
 

Lichaamsdeel Congo Timneh
Bovendelen Zilvergrijs tot donkergrijs Donkergrijs
Borst Lichtgrijs Wit
Staart Helderrood Donker wijnrood tot kastanjebruin
Snavel Zwart Bovensnavel hoornkleurig
Ogen Lichtgeel Wit tot lichtgeel

Grijze roodstaarten zijn zeer intelligent en om gedragsproblemen (met name schreeuwen, bijten, verenplukken) te voorkomen hebben ze een grondige socialisatie en opvoeding nodig. Dit begint al bij de kweker: de meest stabiele en tamme vogels zijn grootgebracht door de eigen ouders in samenwerking met de kweker.

Het geslacht is bij grijze roodstaarten niet van de buitenkant te bepalen, meestal laat de kweker een DNA-test uitvoeren. Grijze roodstaartpapegaaien zijn geslachtsrijp op een leeftijd van vier tot zeven jaar. Ze kunnen zo’n zestig tot zeventig jaar oud worden.

Bij aan- of verkoop van een grijze roodstaartpapegaai moeten CITES-papieren de vogel vergezellen. Voor meer informatie over CITES: klik hier

 Huisvesting

Grijze roodstaart papegaaien zijn zeer sociale dieren en kunnen dus het beste in groepen worden gehouden: een koppel (mannetje met vrouwtje) gaat vaak het best, maar een gemengde groep (gelijke aantallen mannetjes en vrouwtjes) is ook een mogelijkheid. Twee mannetjes bij elkaar gaat ook vaak goed, maar twee vrouwtjes verdragen elkaar vaak minder goed.

Grijze roodstaarten kunnen zowel buitenshuis in een volière als binnenshuis in een kooi worden gehouden. Een volière moet in ieder geval voorzien zijn van een tochtvrij en liefst ook verwarmd binnenverblijf. Voor een koppel volstaat een volière met een afmeting van 200x200x90 centimeter. Natuurlijke takken kunnen gebruikt worden als zitstokken en de bodem van de volière kan bestaan uit tegels of beton.

Een huiskamerkooi voor de huisvesting van één grijze roodstaart moet tenminste 50x80x100 centimeter groot zijn en tenminste twee zitstokken bevatten, voor de huisvesting van twee papegaaien is de minimale afmeting 80x100x150 centimeter. Zet twee papegaaien die elkaar niet kennen nooit direct bij elkaar in één kooi, maar eerst ieder in een eigen kooi om aan elkaar te wennen. De bodembedekking in de kooi kan bestaan uit stuifvrije kattenbakkorrels, zeoliet, beukensnippers of kranten. Grijze roodstaarten zijn intelligente dieren; zorg daarom voor voldoende afleiding, zoals speelgoed (met name voerspeeltjes werken erg goed) en laat de papegaai regelmatig buiten de kooi (een klimboom in de woonkamer is een aanrader (zie foto hieronder), pas op voor openstaande ramen, elektrische snoeren etc).

Omdat de vochtigheid in onze huiskamers relatief laag is, is het verstandig grijze roodstaarten regelmatig te douchen of te besproeien. Zorg ook voor badgelegenheid.

Voeding

Grijze roodstaarten kunnen het beste twee keer daags, ’s ochtends en vlak voor het slapen gaan, worden gevoerd met speciale papegaaienpellets. Wij hebben goede ervaringen met en verkopen (op bestelling) Harrison’s.

Daarnaast kunnen af en toe groenten (bijvoorbeeld broccoli), fruit en noten (bijvoorbeeld walnoten) gegeven worden. Voer vogels geen avocado of chocola, want dat is giftig voor ze. Geef om de week wat maagkiezel apart in een bakje.

Ziekten

Veel voorkomende aandoeningen bij grijze roodstaarten zijn:

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten