Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Hamster

hamster

Algemeen

Syrische hamsters en een aantal dwerghamstersoorten kunnen als huisdier worden gehouden. Van de Syrische hamsters is de goudkleurige (=wildkleur) variant, de goudhamster, het meest bekend (zie foto hiernaast). Van de dwerghamsters is vooral de Russische dwerghamster een populair huisdier. Andere dwerghamstersoorten die als huisdier worden gehouden zijn de Chinese, Roborovski en Campbelli dwerghamster.

Hamsters zijn actief tijdens de schemering en de nacht. Hierop geldt slechts één uitzondering: de Russische dwerghamster is ook wel overdag actief.

Geslachtsonderscheid is bij hamsters te maken op basis van de afstand tussen de anus en de plasopening; deze is bij mannetjes groter dan bij vrouwtjes. Wanneer hamsters volwassen zijn vormt ook de vorm van het achterwerk (van bovenaf gezien) een goede aanwijzing; vrouwtjes hebben een rond, mannetjes een puntig achterwerk. Hamsters zijn op een leeftijd van vier tot vijf weken al vruchtbaar.

Hamsters worden gemiddeld twee tot drie jaar oud.

Huisvesting

Syrische hamsters en Chinese dwerghamsters kunnen niet samen met soortgenoten in één verblijf worden gehouden. De Russische, Roborovski en Campbelli dwerghamster kunnen in kleine groepjes van één geslacht worden gehouden. De minimale afmetingen voor een hamsterkooi zijn 50 x 30 centimeter. Horizontale spijlen bieden de hamster de mogelijkheid te klimmen. In de kooi mag een donkere schuilplaats niet ontbreken. Veel hamsterkooien zijn standaard voorzien van een looprad; deze mag niet bestaan uit spijlen (kunnen pootjes tussen komen) en moet bevestigd  zijn aan de wand van de kooi (dus niet op een standaard; kan omvallen). Een voorbeeld van een geschikt rad ziet u op de foto hieronder. Sommige hamsters putten zichzelf uit door continu in het rad te lopen; in dat geval is het verstandig het rad af en toe te verwijderen.

Zorg altijd voor voldoende afleiding (onder toezicht los in de kamer, speeltjes, knaagmateriaal zoals een wilgentak of af en toe een noot, etcetera). De bodembedekking moet absorberend en stofvrij zijn. Bodembedekking op basis van maïs of hennep of houtkrullen (niet van naaldhout, want giftig!) in combinatie met wat hooi (zowel voer als nestmateriaal) zijn geschikt.

Voeding

Bij dierenspeciaalzaken zijn complete hamstervoeders te koop: brokjes zijn veel beter dan een gemengd voer, omdat hamsters die een gemengd voer krijgen vaak alleen de lekkerste dingen eruit opeten waardoor tekorten kunnen ontstaan. Hamsters zijn maar kleine diertjes en daardoor hebben ze ook weinig voer nodig; bij de complete voeders ligt de voerhoeveelheid vaak rond de 10 tot 15 gram per dier per dag. De hamster op de foto dreigt dus te dik te worden en loopt ook nog eens risico op tekorten.

Als extraatjes kunnen af en toe wat groente of fruit, een stukje kaas of ei of wat honden- of kattenbrokjes worden gegeven.

Ziekten

Wanneer de temperatuur in het verblijf van een Syrische hamster gedurende langere tijd beneden tien graden Celsius blijft kan hij of zij in winterslaap gaan. Een hamster in winterslaap ligt opgekruld met de voorpootjes vooruit en voelt koel aan. Het lijkt bijna alsof het diertje dood is en dit misverstand komt ook nog regelmatig voor. Voor de gezondheid van het diertje is een winterslaap niet nodig en de hamster kan eruit gehaald worden door hem of haar langzaam op te warmen. Veel voorkomende aandoeningen bij hamsters zijn verwondingen, tandproblemen, diarree en longontstekingen. Soms lijkt er weinig aan de hand te zijn doordat het voerbakje wel steeds aan het einde van de dag leeg is, maar het is verstandig in dat geval ook te controleren of er in de schuilplaats misschien een voorraad onaangeroerd voedsel ligt.

nog meer weten over hamsters: klik hier

 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten