Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Kameleon

Algemeen

De meeste soorten kameleons zijn vrij moeilijk te houden en daarom alleen geschikt voor de ervaren kameleonhouder. Slechts twee soorten, de panterkameleon en de Jemen kameleon, zijn relatief gemakkelijk te houden. Daarom gaan wij hier alleen in op deze twee soorten.

De Jemen kameleon (links) en de een Panter kameleon (rechts)

jemen kameleon rock foto s nbpanter kameleon

De Jemen kameleon wordt het meest gehouden. Zowel de panter- als de Jemen kameleon is een grote kameleonsoort: de mannetjes kunnen zo’n 50 centimeter lang worden, de vrouwtjes blijven kleiner, zo’n 35 tot 40 centimeter.

De basiskleur van de Jemen kameleon is groen, afgewisseld  met gele, bruinoranje of grijze banen en vlakken. De Jemen kameleon heeft een helm, die bij mannetjes hoger wordt dan bij vrouwtjes. Een ander geslachtsverschil is dat alleen mannelijke Jemen kameleons een teen hebben op de hiel van de achterpoten.

Door een groot verspreidingsgebied zijn er van de panterkameleon vele kleurvarianten ontstaan. In het algemeen geldt dat de mannetjes vaak opvallend gekleurd zijn terwijl de vrouwtjes vrijwel allemaal een roze/bruine schutkleur hebben. Alle dieren hebben een dwarsstreep over het lichaam.

Zowel de Jemen als de panterkameleon vallen onder CITES B-wetgeving: bij de Jemen kameleon is wildvang verboden, bij de panterkameleon (nog) niet. Voor wildvang panterkameleons is een CITES formulier met een overdrachtsverklaring verplicht, voor nakweekdieren van zowel panter- als Jemenkameleons alleen een overdrachtsverklaring. meer over CITES: klik hier

Kameleons worden geslachtsrijp op een leeftijd van ongeveer een half jaar. Pas vanaf een leeftijd van ongeveer een jaar is het verantwoord met kameleons te kweken. Vanaf een leeftijd van 3 maanden kunnen de jongen naar een nieuwe eigenaar. Mannelijke Jemen kameleons worden gemiddeld zes jaar oud, vrouwtjes ongeveer vier jaar. De gemiddelde levensverwachting ligt bij panterkameleons voor mannetjes rond de acht jaar, vrouwtjes worden in het algemeen niet ouder dan drie jaar.

Huisvesting

Zowel de Jemen- als de panterkameleon zijn onverdraagzame dieren en daarom moeten ze alleen worden gehuisvest. Voor een volwassen dier moet het terrarium minimaal 80 centimeter breed, 60 centimeter diep en 100 centimeter hoog zijn. Het terrarium moet voorzien zijn van veel (eventueel nep)planten en klimgelegenheid (horizontale en verticale takken van diverse diktes, bijvoorbeeld lianen, druiventakken, krulwilgen). De bodembedekking bestaat bij voorkeur uit onbemeste potgrond of kokosnootvezels, eventueel gemengd met 1 deel zand op 4 delen potgrond/kokosnootvezels.

Eén tot twee keer per dag moeten de planten in het terrarium worden besproeid, niet alleen om de vochtigheid in het terrarium op peil te houden, maar kameleons drinken ook van de druppels op de bladeren door ze op te likken. Voor de Jemen kameleon moet de vochtigheid in het terrarium overdag tussen 50 en 70 procent liggen, voor de panterkameleon rond 70 procent. ’s Nachts mag de vochtigheid iets stijgen.

De kleuren van een kameleon komen het beste tot hun recht onder daglicht (ook wel full spectrum) lampen. Daarnaast mogen een UV-lamp en een warmtespot niet ontbreken. De lampen mogen 12 tot 14 uur per dag ingeschakeld zijn. De dieren mogen nooit direct contact kunnen maken met lampen of spots; dit kan ernstige brandwonden opleveren.  Zowel boven- als onderin het terrarium moet een ventilatiestrook bestaande uit gaas of een rooster aanwezig zijn.

Voor Jemen kameleons  mag de temperatuur onderin het terrarium 20 graden Celsius en bovenin rond 30 graden Celsius zijn. Onder de warmtespot mag de temperatuur oplopen tot 40 graden Celsius. De panterkameleon moet van november tot maart (de regentijd in het gebied van herkomst) overdag bij een temperatuur tussen 22 en 35 graden Celsius worden gehouden, buiten deze periode tussen de 18 en 25 graden Celsius. ’s Nachts mag het terrarium afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor meer informatie over terrariumtechniek: klik hier.

Voeding

Het dieet van kameleons dient te bestaan uit voedseldieren die ook zelf goed gevoed zijn. Geschikte voedseldieren zijn huiskrekels, veldkrekels, sprinkhanen, aangevuld met vlinders, volwassen wasmotten, meelwormen, moriowormen, rozenkeverlarven (dola’s), huisvliegen, fruitvliegen, zijderupsen, hornrupsen, tebo’s en verschillende soorten kakkerlakken. De voedseldieren mogen niet te groot zijn; een goede maat is één tot anderhalf keer de grootte van de zijkant van de bek van de kameleon.

Naast dierlijk voedsel heeft de Jemen kameleon ook behoefte aan af en toe een stukje sappig fruit zoals sinaasappel, peer of aardbei. Bij jonge kameleons moeten de voedseldieren dagelijks bepoederd worden met een kleine hoeveelheid (meestal een mespuntje) van een goed vitaminen- en mineralenmengsel. Bij oudere dieren hoeft dit minder frequent (bijvoorbeeld twee tot drie keer per week).

Ziekten

Veel voorkomende ziekten bij kameleons zijn MBD (metabolische botziekte, ook wel rachitis, dunne breekbare en/of misvormde botten door verkeerde voeding en/of onvoldoende UVB, vooral jonge dieren, met name Jemen kameleons zijn gevoelig), parasieten (met name wildvangdieren), brandwonden, uitdroging en nierproblemen.

Kijk ook eens op de website van de Kameleon Vereniging Nederland.

 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten