Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Kanarie

Algemeen

Binnen de groep kanaries zijn drie hoofdtypen te onderscheiden: kleurkanaries, zangkanaries en vorm- of postuurkanaries. Kleurkanaries worden gekweekt op kleur en type, zangkanaries speciaal voor de zang (echter alle mannelijke kanaries zullen zingen om een vrouwtje te veroveren) en vorm- of postuurkanaries op uiterlijke kenmerken. Deze laatste groep is vaak te zien op tentoonstellingen. Kanaries ruien één keer per jaar in de zomer (augustus/september).

kanarie

Het geslachtsverschil is bij kanaries moeilijk te zien. Hoewel sommige vrouwtjes (poppen) ook wat kunnen fluiten, zingen alleen de mannetjes echt. Vanaf een leeftijd van 9 tot 10 maanden kan er met kanaries gekweekt worden, mits ze goed ontwikkeld zijn. Het popje legt dagelijks een lichtgroen eitje met donkere spikkeltjes tot een totaal van 4 tot 5 eitjes. De broedtijd bedraagt 13 tot 14 dagen. Voor de jongen is eivoer van levensbelang.
Tamme kanaries worden gemiddeld 12 jaar oud.

Huisvesting

Kanaries kunnen zowel binnen in een kooi worden gehouden als buiten in een volière met een tocht- en vorstvrij nachthok. De bodembedekking in een kooi bestaat bij voorkeur uit droog scherp metselzand, schelpenzand of niet-stuivende kattenbakkorrels. Er moeten minimaal twee zitstokken aanwezig zijn (niet van metaal) die de kanarie met zijn teentjes bijna kan omvatten. Zorg daarnaast voor een vogelbad.

Voeding

Kanaries kunnen het beste gevoerd worden met een commercieel kanarievoer. Dit kan eventueel aangevuld worden met eivoer (met name in de kweekperiode), onkruidzaden, onkruiden (bijvoorbeeld vogelmuur), groente (geen avocado want giftig) en fruit. Grit en maagkiezel moeten altijd aanwezig zijn.

Ziekten

Tekenen van ziekte zijn: opgezette veren, bevuilde veren, met twee poten op stok zitten, snavel tussen de veren, met open snavel ademen, op de grond blijven zitten, vermageren etcetera. Veel voorkomende oorzaken van ziekte zijn infecties (parasieten, bijvoorbeeld coccidiose en bacteriën, bijvoorbeeld zweetziekte) en verkeerde voeding.

 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten