Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Konijn

Algemeen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn konijnen geen knaagdieren, maar haasachtigen. Alleen de haasachtigen hebben achter de bovensnijtanden nog twee kleine stifttandjes, waartegen de onderste snijtanden afslijten. Konijnen kunnen gemiddeld zo’n acht jaar oud worden.

Wij adviseren zowel mannetjes (rammelaars) als vrouwtjes (voedsters) te laten castreren op een leeftijd van 6 maanden. Voor de mannetjes betekent dit dat de teelballen worden verwijderd, voor de vrouwtjes dat eierstokken en baarmoeder worden verwijderd. Voor vrouwtjes kan dit letterlijk van levensbelang zijn aangezien heel wat vrouwtjes doodgaan aan baarmoedertumoren. Na castratie zien we in het algemeen een duidelijke gedragsverandering: gecastreerde konijnen (zowel mannetjes als vrouwtjes) vertonen minder territoriumgedrag en worden socialer, vrouwtjes worden bovendien niet meer schijndrachtig.

Aangezien konijnen al op een leeftijd van drie maanden vruchtbaar kunnen zijn, moeten mannetjes en vrouwtjes vanaf die tijd apart worden gehouden.

konijn xlicg x konijn
 

Huisvesting

Konijnen zijn echte groepsdieren en moeten daarom samen met tenminste één soortgenoot worden gehuisvest. De combinatie van een gecastreerd mannetje met een gecastreerd vrouwtje werkt het beste. Konijnen kunnen buiten of binnen gehouden worden. Als konijnen voor het eerst naar buiten gaan, doe dat dan in de zomer. Wilt u ze ook in de winter buiten houden? Haal ze dan niet steeds binnen, zorg voor een dikke laag strooisel waarin ze weg kunnen kruipen en een water- en winddicht nachthok. Als bodembedekking voor een konijnenhok is een laag kranten met daarbovenop hooi of hennepstrooisel ideaal.

Voeding

Het hoofdbestanddeel van de voeding dient te bestaan uit hooi. Als aanvulling hierop mag een volwassen konijn maximaal 20 gram brokjes (biks) per kg lichaamsgewicht per dag eten. Wij adviseren en verkopen Supreme Science Selective. Verder mag u konijnen best af en toe verwennen met verse groente (witlof, andijvie, wortelloof, radijsblad of een stukje wortel). Geef nooit teveel; een blaadje sla, een blaadje witlof, een schijfje komkommer, een schijfje wortel. Geen halve winterpenen of halve appels of een hele stronk witlof. Alles met mate! Fruit, brood en gasvormende groenten als kolen en prei zijn niet geschikt.

Konijnen hebben behoefte te knagen; geef ze een wilgentak, maar NOOIT een knaagsteen (bevat te veel kalk en kan blaasstenen veroorzaken).

Ziekten

Wij adviseren uw konijn jaarlijks te laten vaccineren, aangezien myxomatose en VHS een reëel gevaar vormen.

Veel voorkomende aandoeningen bij konijnen zijn gebitsproblemen, luchtweginfecties en baarmoedertumoren (bij niet-gecastreerde vrouwtjes). Daarnaast zien we tijdens de zomermaanden nogal eens (buiten)konijnen met maden. Indien onopgemerkt kan het konijn binnen 1-2 dagen sterven. Controleer het konijn dus dagelijks, verschoon het hok frequent en span horgaas voor het hok. Daarnaast is bij ons een middel verkrijgbaar dat u op het konijn kunt aanbrengen; dit middel verhindert de ontwikkeling van vliegeneieren tot larven (maden).


konijn buitenhok x

Wilt u alles weten over konijnen klik hier
 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten