Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Rode rattenslang

Algemeen

Rode rattenslangen, ook wel korenslangen genoemd, zijn wurgslangen die ongeveer 110 tot 150 centimeter lang worden. Er bestaan allerlei kleurvormen. Op de foto  ziet u de meest voorkomende varianten

rattenslangenlicg x groene

Het geslachtsonderscheid is bij rattenslangen niet eenvoudig. Mannetjes hebben een bredere staartbasis dan vrouwtjes, maar het geslacht is alleen met zekerheid te bepalen door met een sonde de diepte van de geslachtsopening te bepalen: die is namelijk bij mannetjes dieper dan bij vrouwtjes. Bij het sonderen raakt de slang gemakkelijk beschadigd en daarom moet dit gebeuren door iemand die hier ervaring in heeft.
Rattenslangen worden geslachtsrijp op een leeftijd van twee tot drie jaar. Aangezien ze hun hele leven door blijven groeien vervellen ze zo’n zes tot zeven keer per jaar. In gevangenschap worden rattenslangen vaak tenminste 15 jaar oud.

Huisvesting

Rattenslangen zijn van nature solitair levende slangen en moeten dus alleen worden gehouden. Voor een volwassen rattenslang is een terrarium met een inhoud van tenminste 75 liter nodig. Rattenslangen houden van klimmen en daarom wordt enige hoogte van de bak zeer gewaardeerd. Voor hele jonge rattenslangen is een kleinere bak meer geschikt aangezien zijn zich vaak niet veilig voelen in een grote bak.
Een rattenslang moet keuzemogelijkheid hebben wat betreft de temperatuur. Dit kunt u bereiken door aan één kant van de bak een warmtemat of –lamp te plaatsen. Overdag moet de temperatuur 24 tot 30 graden Celsius bedragen, ’s nachts mag de temperatuur dalen tot 21 graden Celsius. Voor de verlichting volstaat een gloeilamp van 60 Watt in het warmste deel van de bak. Daarnaast is een UV-lamp nodig voor de aanmaak van vitamine D, behalve bij ‘snow’ kleurvarianten aangezien zij geen beschermend pigment aanmaken. In het algemeen moet een UV-lamp iedere 3 maanden worden vervangen omdat met het gebruik de hoeveelheid uitgezonden UV-licht afneemt.

De vochtigheidsgraad in het terrarium moet tussen de 40 en 60% liggen.
Als bodembedekking zijn papier en houtsnippers (geen cederhout!) geschikt. Vervang dit materiaal maandelijks. De verdere aankleding van de bak dient te bestaan uit een aantal schuilplaatsen, schone takken zonder schors, een waterbak waar de slang in zijn geheel in kan liggen en eventueel (kunst)planten.

Voor meer informatie over terrariumtechniek: klik hier.

Voeding

Rattenslangen kunnen het beste gevoerd worden met muizen. Dit is een complete voeding (mits de muizen zelf ook goed gevoerd zijn) en dus is toevoeging van vitaminen en mineralen niet nodig. Jonge rattenslangen voert u vanaf de eerste vervelling eens in de drie tot vijf dagen een babymuis. Naarmate de dieren ouder worden kan de voerfrequentie verlaagd worden tot één volwassen muis per week of twee weken. Voer diepvriesmuizen pas nadat u ze goed hebt laten ontdooien, echter nóóit in de magnetron, maar in de koelkast of in een plastic zakje in een kom warm water. Laat levende muizen nooit zonder toezicht bij de slang: de prooi kan de slang verwonden.

Ziekten

Vaak voorkomende ziekten bij rattenslangen zijn mijt-, schimmel- en bacteriële infecties, wormen, mondrot, vervellingsproblemen en legnood.

 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten