Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

 

Tamme rat

Algemeen

Tamme ratten stammen af van de wilde bruine rat. Er zijn een groot aantal varianten in kleur, tekening, vacht (bijvoorbeeld naakt of rex = krulhaar) en lichaamsbouw (bijvoorbeeld dumbo ratten met grote laagafstaande oren,

tamme rat

Het geslachtsonderscheid is bij ratten vrij gemakkelijk te maken: de mannetjes zijn in het algemeen groter en zwaarder dan de vrouwtjes en de mannetjes hebben geen tepels. Mannetjes worden geslachtsrijp op een leeftijd van 4 á 5 weken, vrouwtjes op een leeftijd van 5 á 6 weken. Ratten worden gemiddeld 2 jaar oud.

Huisvesting

Ratten zijn groepsdieren en kunnen het beste gehuisvest worden met tenminste  één soortgenoot van hetzelfde geslacht. Voor twee ratten volstaat een kooi van tenminste 80 x 40 x 70 cm (breedte x diepte x hoogte). Een kooi met verschillende verdiepingen is ideaal. Ratten zijn speelse dieren en daarom mag speelgoed in de kooi niet ontbreken, bijvoorbeeld hangmatjes, tunneltjes van wc-rolletjes/keukenpapierrollen, een kartonnen doos, een halve kokosnoot etcetera.

De luchtwegen van ratten zijn erg gevoelig, bijvoorbeeld ook voor urinedampen. Daarom zijn alleen kooien bestaande uit een plastic onderbak met daarop een bovenkant bestaande uit traliewerk geschikt. Dergelijke kooien garanderen een goede ventilatie. Daarnaast is een goed absorberende stofvrije bodembedekking van groot belang. Geschikt zijn bijvoorbeeld papier, beukensnippers of bodembedekkers op basis van maïs of hennep. Gebruik geen zaagsel of ander materiaal dat gemaakt is van naaldhout want daaruit komen schadelijke stoffen vrij. Gebruik voor het schoonmaken van de kooi geen (scherp) geurend schoonmaakmiddel; groene zeep is wel erg geschikt.  Veel ratten zijn vrij eenvoudig zindelijk te maken. Als u een wc-bakje in de kooi zet en steeds de keutels daarin doet, begrijpen ze in het algemeen al snel dat dat bakje een goede plek is om hun behoefte te doen.

tamme rat

Voeding

Ratten zijn niet erg kieskeurige alleseters. Ze kunnen het beste gevoed worden met een speciaal rattenvoer bestaande uit plantaardige en dierlijke ingrediënten. Als extraatjes zijn groente (geen sla of dichte koolsoorten met uitzondering van boerenkool of bloemkool), één keer in de week een hardgekookt ei, kleine beetjes ongezoete ontbijtgranen, aardappel, gekookte rijst, pasta of oud brood geschikt.

Ratten worden wel snel te dik (zie foto); dus beperk extraatjes en weeg de rat regelmatig. Het gezonde gewicht voor een vrouwtje ligt tussen 250 en 400 gram en voor een mannetje tussen 350 en 600 gram.

Ziekten

De meest voorkomende aandoeningen bij ratten zijn luchtwegproblemen, gebitsproblemen (soms) gezwellen en huidaandoeningen.

tamme rat schevetanden(bron: www.tammeratten.nl)

 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten