Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

De terrariumbak

Materiaal

Glas is het beste materiaal voor een terrarium. Terraria worden ook vaak van kunststof gemaakt, maar deze zijn meestal net zo duur als glazen terraria en hebben een paar nadelen ten opzichte van een glazen terrarium; kunststof wordt vaak snel troebel, is gevoelig voor krassen en in een kunststof terrarium is het vaak moeilijker de omstandigheden te stabiliseren. Hout is alleen bruikbaar voor droge terraria (woestijn- en steppeterraria) en moet waterdicht worden gemaakt met een speciale lak.

Grootte en vorm

De grootte van het terrarium is afhankelijk van de grootte en activiteit van het dier, het aantal dieren dat erin wordt gehouden en hun onderlinge verdraagzaamheid; hoe groter en/of actiever het dier, hoe groter het aantal dieren en hoe minder verdraagzaam, hoe groter het terrarium moet zijn. In het algemeen geldt echter, hoe groter hoe beter. Deze regel gaat echter niet op voor jonge dieren die zelf levende prooien moeten vangen: ze hebben in een te groot terrarium vaak moeite om de prooi te lokaliseren. In een kleine bak is het klimaat aan sterkere schommelingen onderhevig dan in een grote en het klimaat moet daarom voortdurend worden bijgestuurd. In grote bakken vinden veranderingen van de klimaatfactoren aanzienlijk langzamer plaats en is het bovendien mogelijk verschillende zones te creëren met elk een net iets anders (micro)klimaat. Op die manier kan het dier steeds zelf kiezen aan welke omstandigheden hij op dat moment de voorkeur geeft.

De vorm van het terrarium is afhankelijk van de leefgewoonten van de bewoner ervan. Boombewoners en dieren die graag klimmen stellen prijs op een terrarium met enige hoogte, zodat er ruimte is voor wat hogere planten en klimtakken. Bodembewoners geven juist de voorkeur aan een groot bodemoppervlak.

Plaats

De beste plaats voor een terrarium is een plaats waarbij u vanuit uw stoel een goed zicht op de dieren hebt en waarbij regelmatige onderhouds- en schoonmaakbeurten in een gemakkelijke houding kunnen worden uitgevoerd. Om oververhitting te voorkomen is het verder belangrijk dat het terrarium niet pal in de zon staat (bijvoorbeeld voor een raam) en niet in een ruimte staat waar de temperatuur ’s zomers hoog oploopt en het ’s nachts nauwelijks afkoelt (bijvoorbeeld zolderkamer). ’s Winters is een onverwarmde ruimte (kelder, bijkeuken) geen goede plek voor een terrarium; er gaat te veel warmte verloren. klik hier voor informatie over de temperatuur van het terrarium

 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten