Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Temperatuur

Verwarming van het terrarium kan plaatsvinden van onderaf met behulp van warmtematjes of verwarmingskabels en van bovenaf met behulp van de verlichting indien nodig aangevuld met keramische warmtestralers, en/of warmtelampen. Verwarming van bovenaf is het meest natuurlijk (verwarming door de zon) en verdient daarom de voorkeur. Als gekozen wordt voor verwarming van onderaf moet altijd ook worden gezorgd voor een warmtebron van bovenaf waaronder het dier kan zonnebaden.

Warmtematjes

Warmtematjes kunnen onder de bodem van een (glazen) terrarium worden gelegd. Zorg ervoor dat het warmtematje (links of rechts, niet in het midden) ongeveer de helft van de bodem bedekt: de dieren moeten de kans krijgen naar een plek te gaan waar het koeler is. Het kan raadzaam zijn een thermostaatvoeler in de bodem te steken die het matje uitschakelt als de bodem te warm wordt. Eventueel kan voor extra verwarming een warmtematje tegen de buitenkant van een wand (aan de binnenkant geen decoratie op die plek) worden bevestigd. Neem bij warmtematjes altijd de instructies van de fabrikant in acht, onder andere wat betreft de benodigde luchtcirculatie rond de mat (meestal dopjes bijgeleverd om onder het terrarium te plakken zodat het vrij komt te staan van de ondergrond): als het zijn warmte namelijk niet goed kwijt kan, loopt u kans dat het glas knapt. Warmtematjes zijn geschikt voor alle typen terraria en kunnen het terrarium dag en nacht verwarmen. In een regenwoud- of moerasterrarium bereikt u de gewenste nachtelijke temperatuurdaling automatisch door het uitschakelen van de verlichting. Ook bij woestijnterraria moet voor het dag-nachtritme van de dieren ’s nachts de verlichting uitgeschakeld worden en dus is naast het warmtematje meestal bijverwarming tijdens de nacht (en vaak ook overdag) noodzakelijk.

Warmtekabels

Als alternatief voor een warmtemat kunnen warmtekabels in de bodem van het terrarium worden aangebracht (maximaal de helft van het bodemoppervlak). Deze kabels kunnen echter erg heet worden en daarom zijn ze niet geschikt voor gravende dieren. Kies in verband met de veiligheid nooit voor warmtekabels die werken op 230 Volt (vochtige omgeving!), maar voor kabels die werken op 24 Volt en sluit ze aan op een thermostaat. Warmtekabels kunnen het beste worden aangebracht tussen de bodem en een glazen plaat (dus binnenin een soort dubbele bodem).

Lampen/warmtestralers

Voor bijverwarming tijdens de nacht (en overdag) zijn rode of liever blauwe (laagste lichtintensiteit dus zo min mogelijk storend voor de dieren) gloeilampen, keramische warmtestralers en infraroodlampen (warmtelampen)  geschikt. ’s Nachts mogen er geen witte of gele lampen branden, omdat het voor terrariumdieren dan voortdurend dag is wat resulteert in stress. Bij het gebruik van rode of blauwe gloeilampen is het mogelijk nachtactieve dieren te observeren. Keramische warmtestralers produceren geen licht en hebben een hoge warmteopbrengst wat ze bijvoorbeeld erg geschikt maakt voor schildpadden (warmte dringt gemakkelijk door schild heen), maar de warmte wordt wel verspreid over een klein gebied (37,5 cm in doorsnede, 60W 20 cm naar beneden, 100W 25 cm, 150W 30 cm en 250W 35 cm). In een klein terrarium kunnen ze om oververhitting te voorkomen het beste worden uitgerust met een thermostaat of dimmer. Voor veilig gebruik van keramische warmtestralers is een porseleinen fitting nodig:  gewone fittingen zullen smelten. Om te voorkomen dat de dieren direct contact met een keramische warmtestraler kunnen maken (brandwonden!) moet deze afgeschermd worden met stevig gaaswerk. Zorg dat de mazen fijn genoeg zijn.

Voor bijverwarming overdag zijn gloeilampen (gewoon of halogeen) en spots (gloeilampen met een zilverkleurige achtergrond) geschikt. Voor de meeste terrariumdieren moet er tenminste één plek in het terrarium aanwezig zijn met een hogere temperatuur (meestal zo’n 30 tot 40 graden Celsius) waar ze een zonnebad kunnen nemen. Voor dat doel zijn spots zeer geschikt. Plaats de spot niet in het midden maar aan een zijkant van het terrarium, zodat er een temperatuurgradiënt ontstaat (onder de spot het warmst, in de hoek van het terrarium die het verst van de spot afligt duidelijk koeler). Als u ook een warmtematje gebruikt, plaats de spot dan aan de zijde waar de mat ligt. Als u geen warmtematje gebruikt kunt u een platte steen onder de spot leggen. Deze wordt verwarmd door de spot en zal ook nog enige tijd na het uitschakelen van de spot (met de overige verlichting) warm blijven. Voorkomt altijd dat het dier direct contact met de spot kan maken door die af te schermen met stevig gaas. Zorg dat de mazen zo fijn zijn dat het dier er niet alsnog doorheen kan kruipen. Spots van 40 Watt zijn uitsluitend geschikt voor terraria met een hoogte van tenminste 40 centimeter, spots van 60 Watt uitsluitend voor terraria hoger dan 50 centimeter. Meet altijd of de temperatuur onder de spot niet te hoog oploopt! Eventueel kunt u met een dimmer de warmte die de lamp afgeeft aanpassen.

Tot slot…

Zorg dat het vermogen van de gekozen verwarmingsmiddelen overeenkomt met de grootte van de bak; in verband met het risico op oververhitting horen apparaten met een hoog vermogen niet thuis in een klein terrarium.

Om te bepalen of de verwarming van uw terrarium adequaat is, moet er gemeten worden: meet de temperatuur in ieder geval in de warmste en koudste hoek. Gebruik goede (digitale) thermometers. Erg handig zijn de digitale thermometers met een min/max functie: deze kunnen naast de actuele temperatuur ook de hoogste en laagste temperatuur weergeven die in een bepaalde periode gemeten is.

Om warmteverliezen te beperken en dus energie te besparen kan het handig zijn de zijwanden van het terrarium aan de buitenkant van isolatiemateriaal te voorzien. Plaats echter nooit isolatiemateriaal over elektrische apparatuur in verband met oververhittings- en brandgevaar! klik hier voor informatie voor verlichting van het terrarium

 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten