Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Typen terraria

Er zijn drie hoofdtypen terraria te onderscheiden: woestijn-, regenwoud- en moerasterraria (paludaria) (op de foto’s hieronder v.l.n.r).

woestijnterrarium    regenwoudterrarium   moerasterrarium

Een woestijnterrarium kenmerkt zich door een droog klimaat, veel licht en een onregelmatige warmteverdeling in de bak: de dieren zullen de warme plekken gebruiken om op temperatuur te komen en moeten zich daarna kunnen verplaatsen naar een koele, schaduwrijke plaats. ’s Nachts mag het relatief veel koeler zijn dan overdag. Een steppeterrarium is in wezen een woestijnterrarium. In principe kunnen daarom de aanwijzingen voor een woestijnterrarium worden gevolgd. Let wel dat een steppeterrarium ten opzichte van en woestijnterrarium wat meer aangekleed moet worden met droge takken, stenen, planten etcetera.

Een regenwoudterrarium kenmerkt zich door een weelderige plantengroei, een relatief klein watergedeelte, een min of meer constante temperatuur van circa 25 tot 30 graden Celsius, nauwelijks afkoeling gedurende de nacht en een relatief hoge luchtvochtigheid.

Een paludarium bevat een wat groter (ongeveer een derde van het bodemoppervlak) ondiep watergedeelte , maar de omstandigheden zijn vergelijkbaar met die in een regenwoudterrarium.

Een groot en diep (dieper dan 15 tot 20 centimeter) watergedeelte vinden we in een oeverterrarium (riparium). In een riparium kunnen terrariumdieren en vissen samen worden gehouden. Een riparium is eigenlijk een combinatie van een regenwoudterrarium en aquarium en lijkt dus op een paludarium: daarom kunnen wat betreft het terrarium(=oever)gedeelte de aanwijzingen voor het paludarium worden gevolgd.

Om te bepalen in welk soort terrarium een terrariumdier thuishoort dienen we te kijken naar zijn natuurlijke leefomgeving. De omstandigheden waaraan het dier wordt blootgesteld in zijn natuurlijke leefomgeving (onder andere temperatuur, luchtvochtigheid, lichtintensiteit, daglengte), moeten we zo goed mogelijk nabootsen in het terrarium. De volgende hoofdstukken geven u de basisprincipes om dat te bereiken. klik hier voor "de terrariumbak".

 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten