Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Vochtigheid en Ventilatie

Reptielen en amfibieën verliezen via de ademhaling en huid voortdurend vocht. Door de verwarming en verlichting wordt het in een terrarium bovendien snel heel droog, waardoor risico bestaat op uitdroging van de dieren. Dit geldt in het bijzonder voor amfibieën, die voornamelijk via hun zeer dunne huid vocht opnemen en nauwelijks drinken. Ook planten zonder wortelstelsel (epifyten) zijn voor hun vochtvoorziening afhankelijk van vocht in de lucht.

In ieder terrarium moet om uitdroging van dieren en planten te voorkomen tenminste één keer per dag gesproeid worden. Het is het handigst om dit ’s avonds vlak voor het uitschakelen van de verlichting te doen aangezien bij volle verlichting het water snel verdampt. Veel dieren zullen van de druppels water op de planten en andere voorwerpen drinken.

In een paludarium moet de vochtigheid overdag ongeveer tussen 70 en 80% liggen, gedurende de avond en nacht oplopend naar 100%. In een regenwoudterrarium moet de luchtvochtigheid altijd tussen 80 en 100% liggen en in een woestijnterrarium moet het juist erg droog zijn. Hang een goede hygrometer in het terrarium, zodat u ten allen tijde de luchtvochtigheid kunt aflezen.

U kunt het terrarium sproeien met behulp van een plantenspuit of met behulp van een ingebouwde sproei-installatie (op een tijdklok). Sproei altijd met een fijne nevel en gebruik uitsluitend lauw water. Houd bij het sproeien, vooral bij slangen, altijd een deel van de bodembedekking droog: bij een te natte bodem kunnen namelijk gemakkelijk huidproblemen ontstaan.

Zorg in elk terrarium in ieder geval ook voor een drinkbak of bij diersoorten die graag een bad nemen voor een waterbad. De dieren kunnen eruit drinken of erin baden, maar een waterbak helpt ook aanzienlijk bij het in stand houden van de gewenste luchtvochtigheid. Vul een waterbad niet tot de rand: de bak zal overstromen als het dier een bad neemt waardoor de bodembedekking doorweekt raakt. Kies voor waterbakken die zo stevig of zwaar zijn dat ze niet kunnen omvallen  en plaats ze niet in looppaden (anders wordt het water erg snel vuil).

In een paludarium (moerasterrarium) bestaat per definitie een groot deel van het bodemoppervlak uit water. Dit watergedeelte kan eventueel worden voorzien van een waterval. Een waterval is overigens ook prima toepasbaar in een regenwoudterrarium. Het maakt het terrarium niet alleen (nog) plezieriger om naar te kijken, het helpt ook zeer goed bij het vochtig houden van de lucht en veel dieren (bijvoorbeeld kameleons) drinken graag van stromend water.

Let er bij de keuze en installatie van waterbakken en/of watervallen wel op dat de dieren gemakkelijk in- en uit het water kunnen klimmen en dat het water niet te diep is bij niet zulke goede zwemmers.

Waterbakken moeten dagelijks worden afgewassen (afwasmiddel zeer goed afspoelen en bak altijd afdrogen) en voorzien van vers water: veel terrariumdieren doen namelijk bij voorkeur hun behoefte in het water.

Bij grotere waterbakken is het handig de bak van een aquariumfilter te voorzien. Bij bakken met niet meer dan 50 liter water volstaat een binnenfilter, bij grotere bakken of water dat sterk vervuild wordt met uitwerpselen (bijvoorbeeld waterschildpadden) is een buitenfilter aan te raden. Bij gebruik van een filter moet iedere twee weken ongeveer 30% van het water worden ververst.

Als water in waterbakken niet voldoende verwarmd wordt door de verlichting en verwarming, moet het water verwarmd worden middels aquariumverwarming: een staafverwarming met dik glas en voldoende vermogen is zeer geschikt.

In kraanwater zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor terrariumdieren: onder andere chloor en zware metalen als ijzer en koper. Hoewel de concentraties van deze stoffen in Nederlands kraanwater zeer klein zijn, kunnen ze op den duur een gevaar vormen voor terrariumdieren doordat ze ophopen: water verdampt en verdwijnt uiteindelijk door goede ventilatie, maar de stoffen die in dat water opgelost zaten blijven achter. Daarnaast is het kraanwater in Nederland vaak te hard (te veel kalk); meer dan 7 graden Duitse Hardheid (DH). Daarom kunnen we beter geen (onbehandeld) kraanwater gebruiken in het terrarium.

Regenwater is wel bruikbaar, mits het is opgevangen in een landelijk gebied (géén industrieel of dicht bebouwd gebied en/of druk verkeer: vervuiling door uitlaatgassen, fabrieksschoorstenen etc.) en voor het opvangen geen zinken goot is gebruikt (vervuiling van het water met zink).

Als u niet in een landelijk gebied woont is het aan te raden het water te verbeteren met een waterbereidingsmiddel (eigenlijk bedoeld voor aquariumwater) of (beter nog) een osmose-apparaat. Een waterbereidingsmiddel bindt de schadelijke stoffen en maakt ze daarmee onschadelijk voor de dieren. Een osmose-apparaat haalt 95 tot 99% van de opgeloste stoffen uit het water. Vaak is bij gespecialiseerde winkels ook kant-en-klaar osmose-water per liter te koop. Als u niet kiest voor verbetering van het water met behulp van een waterbereidingsmiddel of een osmose-apparaat, moet het water wel ontchloord worden door het tenminste 24 uur in een emmer te laten staan. Laat water uit koperen waterleidingen altijd eerst even stromen voordat u water voor het terrarium tapt: het eerste water heeft namelijk stil gestaan in de leiding en kan daardoor een grotere hoeveelheid koper bevatten. Om te voorkomen dat schadelijke stoffen uit kraanwater zich kunnen ophopen, moet er vaker een grote schoonmaak plaatsvinden inclusief volledige vervanging van de bodembedekking.

Het meest toegepaste ventilatiesysteem bestaat uit een ventilatierooster aan de onderzijde van het voorpaneel en een aan de achterzijde van de bovenkant. Frisse lucht die via het rooster aan de voorzijde binnenkomt warmt door de verwarming en verlichting op, stijgt daardoor op, neemt vocht op en verlaat uiteindelijk na enige tijd via de bovenzijde het terrarium om plaats te maken voor nieuwe frisse lucht (wordt als het ware aangezogen). Dankzij dit schoorsteeneffect ontstaat nooit tocht: tocht ontstaat namelijk als de ventilatieopeningen recht tegenover elkaar zijn gepositioneerd.

Aquaria moeten eerst worden omgebouwd om te kunnen functioneren als terrarium. Doordat ze alleen van boven open zijn hebben ze niet zo’n mooie luchtstroming als in een terrarium met twee ventilatieopeningen. Als een aquarium gebruikt wordt als regenwoud- of moerasterrarium zal de lucht snel verzadigd raken met vocht. De ruiten zullen beslaan, planten kunnen gaan rotten en schimmelgroei is bijna niet te vermijden.

Door de ventilatieopeningen te vergroten of te verkleinen kan een balans gevonden worden: voldoende ventilatie zodat de lucht niet oververzadigd raakt met vocht in combinatie met een zo klein mogelijk warmteverlies.

Als de natuurlijke ventilatie onvoldoende of te langzaam werkt, kunnen (computer)ventilatoren worden gebruikt om de lucht af te zuigen. Klik hier voor informatie over bodembedekking

 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten