Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Vaccinatie

Een vaccin bestaat uit dode of verzwakte delen van de ziekteverwekkers. Door het dier een vaccin toe te dienen wordt een bescherming opgebouwd, terwijl het dier zelf niet ziek wordt. Alleen gezonde dieren kunnen dit optimaal. Soms moet een vaccin meerdere malen achtereen gegeven worden om een goede afweer op te bouwen.

olly injectie

Na verloop van tijd neemt de bescherming geleidelijk af, daarom is regelmatig hervaccineren noodzakelijk.

Jonge dieren krijgen afweerstoffen via de moedermelk; soms zelfs al via de placenta (moederkoek) in de baarmoeder. Deze beschermt ze gedurende de eerste weken van hun leven. Vanaf 6-8 weken neemt deze afweer af en zullen de meeste dieren beschermd moeten worden door middel van een vaccin.

Bij oudere dieren neemt de weerstand weer af doordat het afweerapparaat ‘oud’ wordt en minder snel en adequaat kan reageren. Jonge dieren en oude dieren zijn net als jonge mensen en oude mensen vatbaarder voor infecties dan dieren/mensen in de kracht van hun leven. Daarom blijft het verstandig om dieren te blijven vaccineren of laat uw hond testen of hij/zij nog voldoende afweer heeft. Lees de informatie over de vaccicheck.

Vaccineren op maat middels de vaccicheck

Al jaren zijn er discussies omtrent het wel/niet vaccineren van mensen en dieren. Wij vinden vaccinaties ontzettend belangrijk, maar zijn er tevens van overtuigd, dat onnodig vaccineren niet de bedoeling is. Sinds kort bestaat de mogelijkheid tegen hondenziekte, Parvo en besmettelijke leverziekte (hepatitis) via een bloedonderzoek een zogenaamde titerbepaling te doen. Dit bloedonderzoek bepaalt de hoogte van de afweerstoffen van uw hond tegen deze 3 ziekten. Let wel: tegen ziekte van Weil en besmettelijke hondenhoest (voorheen kennelhoest genoemd) bestaat dat niet; sowieso moet de ziekte van Weil vaccinatie jaarlijks worden gegeven. De 'kennelhoest' vaccinatie vooral bij honden die veel met andere honden in aanraking komen (parken, hondenscholen, uitlaatservices en pensionbezoek).

Voor welke honden is de titerbepaling aan te raden?

Als u de titerbepaling voor uw hond wilt maakt u een afspraak voor de vaccicheck en vaccinatie tegen ziekte van Weil (en eventueel 'kennelhoest'). Uw hond wordt uiteraard nagekeken en indien gezond gevaccineerd. Tevens wordt dan een beetje bloed afgenomen; soms al dezelfde dag, maar soms de volgende dag wordt u gebeld over de uitslag van de test. Is er voldoende bescherming aanwezig hoeft uw hond pas volgend jaar opnieuw te worden gevaccineerd; is er onvoldoende afweer maakt u een afspraak voor de cocktailinenting. Deze kost dan slechts € 25,-!

Wanneer is het verstandig met de vaccicheck te starten?

kosten van de vaccicheck?

De bloedafname inclusief de test kost 45 euro. Hierbij komt de vaccinatie tegen ziekte van Weil en eventueel 'kennelhoest'. Kortom: de test + ziekte van Weil komt bij elkaar op 94,61 euro. (144,65 euro inclusief 'kennelhoest'). Blijkt de bescherming onvoldoende te zijn kost de cocktailvaccinatie slechts 25 euro!

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten