Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Leishmaniosis

Leishmaniosis is een ziekte die wordt overgedragen door zandvliegjes. Zij komen vooral voor rond het Middellandse Zeegebied. Ook deze ziekte is besmettelijk voor mensen! Het probleem van de aandoening is dat het ziektebeeld en het verloop van hond tot hond zeer kan verschillen. Sommige honden krijgen de ziekte heel kort na de infectie, bij anderen is het hun hele leven aanwezig, zonder ooit klachten te hebben. De parasiet kan zich inkapselen in milt lever, maar ook in beenmerg en/of lymfeklieren. Op zo’n moment is de ziekte dan ook niet aan te tonen door een test. Maanden tot jaren later kan de ziekte weer opleven en gaat de hond pas symptomen vertonen. Het probleem van de aandoening is dat het ziektebeeld en het verloop van hond tot hond zeer kan verschillen. Sommige honden krijgen de ziekte heel kort na de infectie, bij anderen is het hun hele leven aanwezig, zonder ooit klachten te hebben. De ziekte kan dan na enkele weken tot jaren (zeven jaar of langer) tot uiting komen. Het treft dan vooral honden met een zeer laag immuunsysteem. Ook al is de hond getest en negatief bevonden is, wil dat niet zeggen dat de hond niet jaren later - tot 7 jaar - alsnog de ziekte kan krijgen. Er zijn specifieke tekenbanden, die ook tegen de zandvlieg werken. Sinds kort zijn er ook druppels in de nek, die uw hond beschermen tegen de zandvlieg.

Vanwege de besmettelijkheid voor mensen wordt door de KNMvD (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde) ten strengste afgeraden om dieren vanuit landen als Spanje, Portugal, Griekenland en Italië mee naar Nederland mee te nemen van vakanties. Ook is het af te raden (hoe moeilijk het ook is) om dieren in huis te halen door organisaties, die deze dieren uit die landen hierheen halen. Het advies luidt: NIET DOEN!

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten