Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Vaccinatie konijn

Konijnen moeten jaarlijks gevaccineerd tegen myxomatose en tegen VHS (viraal haemorrhagisch syndroom) of ook wel RHD (rabbit haemorrhagical disease) genoemd. Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus, dat vooral door muggen en vlooien (stekende insecten) wordt verspreid en kent meestal een dodelijk afloop. VHS is een nog dodelijker virus dat zich op allerlei manieren kan verspreiden (ook dmv stekende insecten en contact met wilde konijnen). Belangrijk dus om uw konijn tegen deze ziektes te beschermen middels vaccinatie.

De myxomatose inenting kan al gegeven worden vanaf de leeftijd van 4 weken, de VHS inenting vanaf de leeftijd van 8 weken. De vaccinatie werkt een jaar en moet jaarlijks worden herhaald.

Sinds kort is er een variant van het RHD-virus bekend (RHD2). Het virus verspreidt zich razendsnel over Nederland en komt ook in Zwolle tegenwoordig voor. De nieuwe variant geeft vergelijkbare symptomen als het oorspronkelijke RHD virus. Sinds de eerste uitbraken van de nieuwe variant is men naarstig op zoek naar een vaccin, omdat het RHD vaccin niet beschermt tegen RHD2.

Sinds kort bestaat de mogelijkheid wel om te vaccineren tegen de nieuwe variant. Het mag gegeven worden aan konijnen vanaf 30 dagen en ouder en moet 6 weken na de eerste vaccinatie worden herhaald (geboosterd). Daarna moet het vaccin elke 6 maanden worden herhaald om te beschermen.

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten