Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Vaccinaties (algemeen)

Een vaccin bestaat uit dode of verzwakte delen van de ziekteverwekkers. Door het dier een vaccin toe te dienen wordt een bescherming opgebouwd, terwijl het dier zelf niet ziek wordt. Alleen gezonde dieren kunnen dit optimaal. Soms moet een vaccin meerdere malen achtereen gegeven worden om een goede afweer op te bouwen.

Na verloop van tijd neemt de bescherming geleidelijk af, daarom is regelmatig hervaccineren noodzakelijk.

Jonge dieren krijgen afweerstoffen via de moedermelk (als de moeder tenminste goed is gevaccineerd); soms zelfs al via de placenta (moederkoek) in de baarmoeder. Deze beschermt ze gedurende de eerste weken van hun leven. Vanaf 6-8 weken neemt deze afweer af en zullen de meeste dieren beschermd moeten worden  door middel van een vaccin.

voor informatie over de titerbepaling m.b.v. de vaccicheck klik hier.

Bij oudere dieren neemt de weerstand weer af doordat het afweerapparaat ‘oud’ wordt en minder snel en adequaat kan reageren. Jonge dieren en oude dieren zijn net als jonge mensen en oude mensen vatbaarder voor infecties dan dieren/mensen in de kracht van hun leven. Daarom is het verstandig ze te blijven vaccineren en daardoor te beschermen tegen ziekten. Dieren, die nooit buiten komen (dwz geen contact hebben met soortgenoten) lopen aanmerkelijk minder risico's, tenzij ze ontsnappen, uit het raam vallen, naar de dierenarts moeten of wanneer u plots besluit, dat ze wel naar buiten mogen. Ons advies luidt: wel vaccineren. Bij de vaccinatie zit een uitgebreide gezondheidscheck. Zelfs als u besluit niet te vaccineren: laat uw huisdier 1 keer per jaar uitgebreid onderzoeken. U ziet uw huisdier elke dag; er vallen u daarom veel minder snel afwijkingen op. Die afwijkingen kunnen namelijk heel subtiel zijn. De dierenarts kan door de gezondheidscheck (zeker als dat jaarlijks gebeurt) de gezondheid van uw huisdier goed monitoren en vervolgen.

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten