Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

Echinococcus

Honden en katten kunnen drager zijn van de hondenlintworm (Echinococcus granulosus)en de vossenlintworm (Echinococcus multilocularis). Dit betekent dat ze er niet ziek van worden maar wel eitjes uitscheiden.

De mens kan echinococcose oplopen door eieren van deze lintworm op te nemen. De eieren ontwikkelen zich dan tot een blaasworm, een met vocht gevulde blaas (vaak ruim 20 cm doorsnede) met daarin vele jonge lintwormstadia. Deze blaaswormen kunnen zich in allerlei organen bevinden (meestal in lever en longen, maar bijvoorbeeld ook in de hersenen) en door de ruimte-inname schade aanrichten. Als de blaaswormen openbarsten kunnen de jonge stadia die daarbij vrijkomen door het lichaam verspreiden. Behandeling bij mensen kan alleen door operatieve verwijdering van de blaaswormen. Helaas duurt het in het algemeen 5-15 jaar voor de eerste symptomen optreden en is behandeling dan vaak niet meer mogelijk.

De vossenlintworm komt al vele jaren voor bij vossen in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, België, Luxemburg, Oost-Frankrijk en Oost-Europa, maar ook in Zuid-Limburg en Oost-Groningen. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het percentage besmette vossen in ons land de laatste 5 jaar zelfs fors is toegenomen.

Gelukkig kunnen we de vossenlintworm (en de meeste andere wormen) bij honden en katten heel goed bestrijden met het ontwormingsmiddel Milbemax. Belangrijk als u naar een risicogebied op vakantie gaat, maar ook voor de thuisblijver.


echinococcus x

 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten