Dierenkliniek ‘De 5 Olifanten’

Zerboltstraat 61a
8022 RW Zwolle
Tel: 038-4546020
Fax: 038-4550837


 

 

De narcose

Iedere algehele narcose begint altijd met een roesje. Dit houdt in dat uw huisdier door middel van een prikje rustiger wordt gemaakt en meer op z’n gemak komt. Voor een echo of röntgenfoto is dit meestal voldoende. Voor een operatie of gebitsbehandeling moet uw dier vervolgens in een diepe slaap worden gebracht. We brengen daarvoor een siliconenbuisje (braunule) in een adertje aan en via dit buisje kan het narcosemiddel rechtstreeks in de bloedbaan worden toegediend (foto’s onder). Klik op de foto voor een vergroting.


plaatsen braunule x        braunule infuus x
 

Bij dieren die een zware operatie moeten ondergaan en dieren ouder dan 7 jaar wordt via de braunule tijdens de operatie en verkoeverperiode voortdurend vocht toegediend (infuus). Wij gebruiken speciale infuuspompen om de hoeveelheid vocht die wordt toegediend nauwkeurig te kunnen reguleren.

Zodra het dier slaapt en ontspannen is wordt de stemspleet verdoofd met een spray en na ca. 1 minuut wordt een siliconenbuis (tube) in de luchtpijp geschoven. Zo is de ademweg vrij en kan tevens zuurstof en gasanesthesie worden toegediend (foto onder).

gasanesthesie x
 

Vervolgens wordt het dier verder voorbereid: geschoren, gewassen en gedesinfecteerd.

Tijdens de ingreep wordt het dier goed warm gehouden (verwarmde operatietafel/warmtemat en indien nodig ook aluminiumfolie, dekens, kruiken of bair hugger = deken die warme lucht blaast) en de assistente meet iedere 15-30 minuten de lichaamstemperatuur. De ademhaling en hartslag worden voortdurend geregistreerd door speciale bewakingsapparatuur (foto onder).

bewakingsapparatuur x
 

Als de ingreep is afgerond, mag het dier wakker worden en begint dus de verkoeverperiode.
 

Telefoon Dierenarts Zwolle
 
038-4546020
Spoedgevallen buiten openingsuren:
0341-252353
 

Facebook de 5 Olifanten

banner voor praktijken vierkant

Cat care

 

Dierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 OlifantenDierenkliniek De 5 Olifantenprotectionbox de 5 olifanten vlooienzorgplan de 5 olifantenkatten
De 5 Olifanten
De 5 olifanten - Over Huisdieren
De 5 olifanten - Over ons
De 5 olifanten - specialiteiten
Maak online een afspraak
De 5 Olifanten
online afspraak
Registreer uw huisdier
De 5 olifanten
olifanten